Shaftlengte bepalen

Heeft uw golfclub de juiste shaftlengte? 

Voor 90% van de heren en dames golfers zal de standaardlengte, die doorgaans voor een golfset wordt toegepast, de juiste zijn. Dit komt omdat voor de meeste mensen de verhouding tussen de lichaamslengte en de lengte van de armen nagenoeg gelijk blijft. Voor echt langere mensen, boven 190 cm worden de standaardsets vaak geleverd met 1 inch (25,4 mm) extra. 

De lengte van de golfclub is met name voor uw ijzers bepalend. Dit heeft voornamelijk te maken met de zogenaamde “lie” van golfclub. Dit is de hoek die de shaft (de stok) maakt ten opzichte van het clubhoofd. De juiste shaftlengte, gemeten als de totale lengte van de top van de grip tot het punt waarop de golfclub de grond raakt, zorgt er mede voor dat de bal in het midden geraakt wordt.

De “lie” bij de andere clubs zoals drivers, woods, hybriden, etc. is minder van belang omdat deze golfclubs geen rechte onderzijde hebben. Bij losse aankoop van wordt voor die golfclubs doorgaans niet afgeweken van de standaard lengte. Bij een aangepaste set, bijv. + 1 inch, worden echter ook deze clubs verlengd.
Het volgende plaatje maakt duidelijk waarom dit bij ijzers veel belangrijker is.

Voor het bepalen van de juiste stoklengte zijn de volgende gegevens belangrijk:

  • Man of vrouw
  • Lichaamslengte (zonder schoeisel)
  • De afstand vanaf je polsgewricht naar de grond

Man of Vrouw

Bij golffitting wordt onderscheid gemaakt tussen de lengten voor mannen en vrouwen. Simpelweg omdat de gemiddelde lengte van de man groter is dan die van een vrouw. Onderstaande tabel is een algemene richtlijn voor de standaard lengten zoals die door de meeste fabrikanten van golfclubs wordt toegepast.

Polshoogte

De afstand van pols naar de grond is de meest bepalende factor voor de lengte van de shaft van een golfclub. De polshoogte wordt gemeten vanaf de polsrand (de huidplooi aan de binnenzijde) tot op de grond.

Hierbij moet een standaard (sport)schoen worden gebruikt met een zooldikte tussen 2 en 3 centimeter. Dus zonder hoge hak en ook geen golfschoen omdat de spikes op een harde ondergrond extra hoogte geven. 

Ga bij deze meting ontspannen staan met de voeten ongeveer 30 centimeter uit elkaar. De armen strak lang het lichaam en ook de schouders in ontspannen toestand.

U kunt deze meting uiteraard niet zelf doen dus vraag iemand om deze lengte voor u op te meten. Voor rechtshandige spelers aan de rechterhand en voor linkshandige spelers aan de linkerhand.

Met behulp van onderstaande tabel kunt u bepalen of u met een standaard lengte de goede keus maakt (voor 90% van de golfers is standaard de juiste lengte).  
Mogelijk heeft u een iets kortere of langere shaft nodig om de juiste lengte te hebben waardoor de “lie” van uw golfclub beter is. De juiste “lie” maakt het u makkelijker om de bal rechtuit te slaan.

Onderstaand de tabel met de mogelijke afwijking ten opzichte van de standaard tabel (zie boven). Hierbij is dus zowel uw lichaamslengte alsmede de polshoogte van belang.
Op het kruispunt van de 2 afmetingen ziet u een mogelijke afwijking. Deze wordt bepaald in inches, dus + 1,30 betekent plus 1,3 inch.
In praktijk wordt dit omgezet in +1 inch, zijnde iets meer dan 2,5 centimeter.

Is deze informatie niet voldoende of wilt u nader advies, aarzel dan niet om ons te benaderen.
Dit kan via een mail naar info@arogolf.nl of telefonisch op nummer 06-10205811.

In onze webshop Golferswebshop.nl vindt u diverse voorbeelden en keuzes in de golfclubs van vele bekende en soms minder bekende merken.